Loading...

Inici » SONS. Analogies musicals a la pintura

SONS. Analogies musicals a la pintura

Del 21/02/24 fins al 05/01/25

El Museu Carmen Thyssen Andorra acull la seva vuitena mostra titulada SONS. Analogies musicals a la pintura

La Pilar Giró, comissària de l’exposició, explica:

El so és quelcom que ens acompanya fins i tot en el més profund dels silencis. La propagació incessant de les seves ones dibuixa el traç del moviment continu de l’univers encara que la nostra percepció ens faci creure en una quietud que tampoc existeix.

Sons és una proposta expositiva pensada per descodificar el llenguatge plàstic des d’una perspectiva sonora. Quan establim un diàleg amb la pintura, estem avesats a posar en alerta fonamentalment la mirada i a través d’aquest canal contemplar i sentir les emocions que les imatges ens desperten. L’objectiu d’aquesta exposició és convidar-vos a acompanyar el registre visual del registre auditiu, de manera que aquesta combinació sigui una aproximació a la pintura que us permeti escoltar i sentir les obres d’art, deixant emergir les veus, els sons, les músiques que suggereixen les imatges i formes representades.

Així doncs, en mirar la pintura descobrint el batec sonor de l’ànima de les peces, l’escenari del diàleg es transforma en la caixa de ressonància de les veus i els sons que decidim atorgar a les formes pintades i nosaltres, espectadors de l’obra esdevenim a partir d’ara creadors i actors del nou relat, un relat obert i multívoc.

Seguint aquesta estela de complicitats en la propagació del discurs museogràfic, l’intencionat eclecticisme formal de l’exposició s’inscriu en la línia de treball precedent del Museu Carmen Thyssen Andorra.

A partir d’una lectura polièdrica, cercar o gaudir de les connexions acústiques a partir de les obres amplifica no només l’experiència de la visita a l’exposició sinó també la mirada vers l’art.

Analogies de l’espai amb la composició, del color amb la veu dels sons, del gest amb el temps, del traç amb les vibracions: de l’abstracció de Paternosto a la figuració de Pruna enllaçats pel blanc com a metàfora de l’absorció del so, passant pels timbres tonals en els cromatismes de Girona i Sanvicens, el brogit de les metròpolis de Vila y Prades i González separades per un segle o el moviment en les danses pintades per Alaux o Grau Sala com a testimoni d’una música present.

La pintura ens convida a escoltar els sons del món: la remor de les converses al port de Martí i Alsina, de les confidències de les cosidores de Barrau, de la vibració del color d’Amat, del moviment de les onades de Bauck, dels espais inhabitats de Tàpies o de les flames de Perejaume.

Sons. Analogies musicals a la pintura, des d’una mirada multisensorial en pro del gaudi estètic, amb la voluntat de contribuir a millorar la sensació de benestar, cerca despertar les emocions acústiques per posar en relleu els universos sonors de l’espai pictòric, camp tradicionalment abordat únicament des de la contemplació visual.

La mostra es podrà visitar a la planta baixa de l’antic hostal Valira del 21 de febrer de 2024 al 5 de gener de 2025.

Més informació

Galeria

Descàrregues

Horaris

De dimarts a dissabtes: 10 h - 19 h
Diumenges: 10 h - 14 h

Dilluns: TANCAT

  • © 2024 - Museu Carmen Thyssen Andorra
  • Av. Carlemany, 37 - AD700 Escaldes-Engordany
  • Principat d'Andorra
  • Localització

Disseny web: Qucut Produccions + Marc Julià Disseny gràfic: Laura López Martí

Preferències de cookies