Loading...

Inici » Notícies » La convèrsa literària “Amor a l’art” amb Tània Juste, tanca el cicle de conferències del 2022 organitzat al voltant de l’exposció Made in Paris.

La convèrsa literària “Amor a l’art” amb Tània Juste, tanca el cicle de conferències del 2022 organitzat al voltant de l’exposció Made in Paris.

El Museu Carmen Thyssen Andorra va acollir ahir la convèrsa literaria amb l’escriptora Tània Juste.

Durant la tertúlia, Juste va desvetllar la seva inspiració pel S.XIX en la novela Amor a l’art, i que es relaciona amb el context de l’exposició actual Made in Paris.

En clau de conversa, els assistents van conèixer en profunditat la vida dels personatges que apareixen al seu relat i del paper de la dona artista del barri de Montparnasse dels anys vint.

L’escriptora també va signar exemplar de l’obra, que va ser guanyadora del premi Prudenci Bertrana l’any 2021.

Amor a l’art. Premi Prudenci Bertrana 2021

A la Barcelona dels anys setanta, l’Olivia està a punt de llicenciar-se a la Facultat de Filosofia i Lletres en l’especialitat d’Història de l’Art. Vinguda del poble cinc anys abans, viu al barri Gòtic amb el seu avi, un antiquari del carrer de la Palla al qual ajuda en les seves estones lliures, alhora que surt amb un reporter gràfic que cobreix els esdeveniments més rellevants del franquisme.

Durant el buidatge d’un pis d’un important coŀleccionista d’art, d’origen austríac, l’Olivia descobreix l’autoretrat de la Valèria Sans, una pintora d’avantguarda desconeguda que va viure al Montparnasse dels anys vint i es va relacionar amb els grans artistes del moment. La seva mort prematura i el fet de ser una dona la van enterrar en l’oblit. Aquest descobriment representarà un mirall edificant i una gran motivació per a la trajectòria vital de l’Olivia, que quedarà marcada per sempre.

Tània Juste. AUTORA

És escriptora i llicenciada en Història, amb especialitat en Història de l’Art, per la Universitat de Barcelona. L’any 2009 va publicar la seva primera noveŀla, A flor de pell (amb nova edició de Columna el 2020), situada a la Barcelona dels anys vint, en plena dictadura de Primo de Rivera. El 2010 va participar en l’antologia Veus de la nova narrativa catalana, coordinada per Lolita Bosch (Empúries/Anagrama). El 2012 publica Els anys robats (Columna), un homenatge als aviadors republicans durant la Guerra Civil. L’hospital dels pobres (Columna) és la seva tercera obra, publicada el 2014, una noveŀla coral ambientada als primers anys del segle XX durant la construcció de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El 2015 rep el Premi Nèstor Luján de Noveŀla Històrica amb l’obra Temps de família, sobre una nissaga familiar dedicada al cultiu de la vinya i l’elaboració del vi, i el 2018 publica Passatge al nou món, una travessia transatlàntica que el 1918 porta la seva protagonista barcelonina a una nova vida a la Patagònia. Bona part de la seva obra ha estat traduïda al castellà, a més d’algun títol que ho ha estat a l’alemany. Compagina l’escriptura amb feines de traducció al català i al castellà, i també fa coŀlaboracions en llibres coŀlectius i en revistes i participa en activitats literàries, xerrades, taules rodones, clubs de lectura, certàmens literaris i en l’organització de rutes literàries.

Txell Díaz. ENTREVISTADORA

Graduada el 2018 en Humanitats especialitzada en art per la universitat Pompeu Fabra. Ha anat combinant la seva formació acadèmica amb la teatral, tan a nivell acadèmic, estudiant un postgrau d’Arts Escèniques i Acció Social i un màster en Estudis Teatrals; com a nivell pràctic formant part de diversos companyies i espectacles. 

Actualment forma part de l’equip de producció del Museu Carmen Thyssen Andorra. 

 

  • © 2024 - Museu Carmen Thyssen Andorra
  • Av. Carlemany, 37 - AD700 Escaldes-Engordany
  • Principat d'Andorra
  • Localització

Disseny web: Qucut Produccions + Marc Julià Disseny gràfic: Laura López Martí

Preferències de cookies