Loading...

Inici » Notícies » Xerrada el Thyssen Andorra a casa teva : William Turner, pintor de la llum

Xerrada el Thyssen Andorra a casa teva : William Turner, pintor de la llum

Avui, el director artístic del Museu Carmen Thyssen Andorra, Guillermo Cervera, dedica el seu discurs al “pintor de la llum” anglès William Turner, a través la seva obra “El Redentore y Giudecca, Venecia”, 1833 – 1840, que forma part de la col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza.

 

La llum, de la qual la funció en la pintura es revela múltiple i essencial, és un component que els artistes han tractat de manera diferent al llarg dels segles. Artificial o natural, simbòlica o com a mitjà per reflectir la realitat, està a l’origen del naixement dels més grans mestres de la pintura i, per tant, de les obres més famoses de la història de l’art.

Passant per les obres medievals amb fons daurats, Da Vinci i la seva tècnica del sfumato, Caravaggio i el seu domini del clarobscur, les escenes interiors amb fons negres de Vermeer o Joaquín Sorolla i la seva obra a l’aire lliure, sembla evident que aquest element polifacètic es troba al centre de les preocupacions artístiques.

Un altre “pintor de la llum” seria Joseph Mallord William Turner més conegut com a William Turner, és un pintor i aquarel·lista britànic nascut el 23 d’abril de 1775 i mort el 19 de desembre de 1851. Com a autentica vocació, aquest representant del romanticisme va començar a dibuixar des de la infància i exposa els seus primers dibuixos a la vitrina de la botiga del seu pare. Empès d’aquesta manera per la seva comitiva, acaba entrant a la Reial Acadèmia, on rebrà una formació acadèmica. Tot i això, el seu estil va evolucionar al llarg de la seva carrera, portant-lo cada cop més cap al treball de la llum i del color i provocant en les seves obres la dissolució de les formes, creant així una impressió quasi onírica.

L’elaboració d’esbossos en exteriors i després la realització de l’obra al taller permet a l’artista jugar amb els contrastos, gràcies a la seva impressionant memòria dels colors, i il·lustrar els seus paisatges topogràfics i marins,  dels quals serà un especialista.

Com a gran intèrpret tonal, William Turner explorarà la representació i el poder subjectiu del color al llarg de la seva vida. Les seves recerques estètiques el van convertir en un dels precursors del moviment impressionista i, més tard, de l’abstracció lírica.

  • © 2024 - Museu Carmen Thyssen Andorra
  • Av. Carlemany, 37 - AD700 Escaldes-Engordany
  • Principat d'Andorra
  • Localització

Disseny web: Qucut Produccions + Marc Julià Disseny gràfic: Laura López Martí

Preferències de cookies